kamperen in de boomgaard

Groeifeestweekend met de fiets op de trein

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /customers/3/2/3/de-uitstap.be/httpd.www/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /customers/3/2/3/de-uitstap.be/httpd.www/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /customers/3/2/3/de-uitstap.be/httpd.www/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598

Een klassieker: dochter- of zoonlief zit in het eerste studiejaar en daarbij hoort een groeifeest. Meer en meer worden de kinderen daarvoor verwend met uitstapjes naar de fijnste pretparken of de springendste binnenspeeltuinen. Maar al te vaak zijn het ook drukke topweekends waarvoor je nog eens uren in de wagen mag gaan zweten.

Kamperen in de wei

Maar het kan ook anders. Kamperen, bijvoorbeeld. En daarvoor heb je in het voorjaar heus geen volledig uitgebouwde camping nodig: een weide of een boomgaard is eigenlijk al voldoende. En zo ontstond meteen het recept voor een superweekendje.

De reis begint thuis

Aan een groeifeestweekend kan je makkelijk een uitdaging koppelen. Niks beters om de kinderen te motiveren dan zélf naar hun eigen groeifeest te trekken. Voor die trektocht werd gekozen voor de fantastische combinatie trein+fiets. Onze kampeerweide was een boomgaard in Everbeek-Beneden, vlakbij de grens met Wallonië. Met 5 gezinnen charterden wij één bestelwagen voor tenten en eten, kinderen en de meeste ouders namen de fiets mee op de trein. De kinderen fietsten mee op aanhangfietsen en via tandems.

De spoorlijn Gent-Geraardsbergen is hiervoor ideaal. De treindienst wordt gereden met kleine treinen, maar waarop verbazingwekkend veel plaats is voor fietsen. Zorg dat je ruim genoeg op voorhand aan het station bent om de fietsen op de trein te hijsen, dat wel.

Er kunnen verbazend veel fietsen mee op zo’n klein treintje. 4 € is de standaardprijs voor een enkele rit, ongeacht de grootte van de fiets of tandem. Plooifietsen kunnen gratis mee.

Mijnwerkerspad

Het Mijnwerkerspad, een groen lint van fietsplezier tussen Zottegem en Ronse

We stappen na nog geen half uurtje af in Zottegem en fietsen vanaf daar via de oude spoorlijn naar Ronse tot in Evergem. Het zogenaamde ‘Mijnwerkerspad’ heeft een roemrijk verleden voor de streek: vele generaties uit Zottegem en omstreken namen deze trein naar de Borinage om in de koolmijnen te gaan werken. Vandaag is het pad een erg mooie en populaire recreatieve fietsverbinding doorheen de prachtige Vlaamse Ardennen. Je hoeft bijna geen hoogtemeters te doen, wat voor een tochtje van ongeveer 20 kilometer met jonge kinderen natuurlijk heerlijk is. Die éne helling op het eind is dan echt de kers op de taart.

De Feyte, een stevige helling vooraleer er wordt gekampeerd.

Goed opgeladen = ideale start

Nog geen tien minuten na die laatste helling staan we met de hele bende op onze kampeerweide. De zaterdagvoormiddag is voorbij gevlogen, iedereen is al goed opgeladen door de verrassende tocht. De tenten worden opgezet, de picknick lonkt.

Eind april kan het nog erg koud worden ’s nachts, maar een goede slaapzak en een extra laagje thermisch ondergoed doen wonderen.

Het recept voor een ideaal groeifeestweekend kunnen we je niet aan de hand doen. In onze ervaring werkte de mix tussen knutselen, een fakkeltocht, reuze-zeepbellen blazen en natuurlijk een kampvuur perfect. Maar vooral de ervaring dat de kinderen op eigen houtje de tocht hadden ondernomen bleek een voltreffer.

Fakkeltocht langs rustige wegen

En terug?

Het leed geen twijfel: de motivatie voor de terugtocht was ongeschonden. Meer nog: waarom zouden we niet eens vanuit Geraardsbergen met de fiets op de trein gaan? En aldus geschiedde. Vanuit Everbeek is het amper 6 km fietsen en het traject is grotendeels vlak, omdat je de vallei van de Molenbeek tot aan Geraardsbergen-station volgt.

Nog even wachten op de trein in Geraardsbergen, ideaal voor een pistoleetje!

Conclusie

Wanneer we de kinderen vroegen naar wat zij het plezantste vonden van het hele weekend, kwam in hun ’top 3′ erg vaak ‘de fietstocht’ voort. En zoals gekend: uit de kindermond komt steeds de waarheid!

Deel dit bericht.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
Whatsapp

Vergelijkbare berichten